Home

Tel 040-2543842

Opera op school   Orfeo en Euridice

 

Samen met Heleen Heeres ontwikkelde Lizet  een opera-project voor scholen. Voor de groepen 1, 2, 3 en 4 is de vertel-operavoorstelling Orfeo ed Euridice. De opera van Gluck wordt in compacte vorm weergegeven door beide klassiek-geschoolde zangeressen. In 50 minuten beleven de kinderen het dilemma mee van Orfeo die zijn gestorven Euridice wel terug mag halen uit het dodenrijk, maar dan niet naar haar mag kijken. Maar wat gebeurt er als hij het dan toch doet...

 

 
Inhoud: vertrouwd raken met Opera en klassieke muziek.
In de opera is veel te beleven. ook voor kinderen, maar dan moet je het wel leren kennen.
La Scala, het beroemde operahuis in Milaan is nogal ver weg. Daarom komen we met De Kleine Scala naar school: heuse opera in de klas!

 
De Opera 'Orfeo & Euridice' van Gluck wordt verteld en gezongen door poppen en twee echte zangeressen. Samen brengen zij op speelse wijze en in kinderformaat deze Opera tot leven in de speelzaal op school en de kinderen doen mee.
Voor de voorstelling komen de spelers in de klas om met de kinderen uit te zoeken wat er allemaal bij komt kijken als je een opera gaat maken, het verhaal van Orfeo met zijn probleem dat hij Euridice wel mag redden maar niet naar haar mag kijken wordt nog eens uit de doeken gedaan en middels spellessen en opdrachten worden de kinderen voorbereid op het meespelen in de opera en proberen ze zelf "klassiek zoals in de opera" te zingen.

1) Discipline: Muziektheater

2) Doelstelling van de activiteit: Opera naar kinderen brengen. Kinderen op een speelse manier vertrouwd maken met het begrip "opera". en een opstapje geven naar de wereld van het klassieke operarepertoire. Aan het eind van de voorstelling kennen kinderen het verhaal van de desbetreffende opera; in dit geval "Orfeo en Euridice" van Gluck, en hebben ze aria's van de betreffende componist gehoord. Ze hebben geluisterd naar klassieke zang, zijn bekend geworden met het mythologische verhaal van Orpheus in de onderwereld en zijn middels de voorstelling, de spellessen, de voorbereiding op school en het meespeelelement vertrouwd geraakt met het verschijnsel "Opera".

3) Actief of receptief: Spellessen zijn actief, de daaropvolgende presentatie is gedeeltelijk receptief, maar met meespeelelementen en de klas krijgt opdrachten ter voorbereiding van de voorstelling: zoals het instuderen van een lied, het maken van maskers en organiseren van hun eigen kostuum.

4) Omschrijving van het project: Bij de presentatie spelen en zingen de spelers van De Kleine Scala de opera "Orfeo en Euridice" en de kinderen spelen soms mee; zij vertolken enkele belangrijke elementen uit de opera, zoals de monsters, de hemel, ogen/kijkers, water en het orkest. Aan het slot zingen ze allemaal de finale van de opera mee. Hieraan voorafgaand zijn er spellessen omtrent het gegeven "opera" en het thema van de opera. Hierin worden de kinderen voorbereid op deze presentatie. Deze lessen worden gegeven door de spelers van De Kleine Scala.

5) Groep: 3 en 4

6) Duur van de activiteit: Diverse mogelijkheden; kan in overleg met de school op maat gemaakt worden.

7) Plaats: klaslokalen en gymzaal van de school.

8) Benodigde faciliteiten: kleedkamer, matten voor de kinderen om op te zitten, voorbereiding door de leerkracht, speelvlak Ī 3x3 m.
 
 
   

 

 
     
     
Tel nr. 040-2543842  mail naar info@ESLevents.nl
     
  Algemene voorwaarden

Home

 

  ESL Presenteert  

 Trefwoorden staan op alfabetische volgorde
en linken direct door naar de juiste pagina

    

meer weten over ESL ?
klik op de hoed

Hastelweg 262
Eindhoven

Telefoon 040-2543842

Mail: info@eslevents.nl

Referenties
 
   

www.bertje.nl Spelverhuur www.pret.nl

Home